Köp INTE smuggelhundar...

Hur ska man få människor att förstå att man ska vara försiktig när man köper hund/ eller ett djur överhuvudtaget? Sverige är fortfarande ett förskonat land mot tex rabies som är lika med döden för en människa om det inte upptäckts i tid. Jag hörde på radion för någon vecka sedan där till de intervjuade personal från Jordbruksverket som är med och försöker stoppa smugglingen över gränserna. Den mannen berättar att de till och med utsätts för dödshot av smugglarna.  Fruktansvärt!
Att människor kan vara så otroligt dumma. Ofta är hundköpet inte genomtänkt överhuvudtaget. Man kommer på att man ska ha hund "exakt just nu", man ser en annons på tex Blocket och tar kontakt. Man köper sin valp utan att ha en aning/ eller bryr sig i vad den kommer i från. Valpar säljs ofta via mellanhänder. Kanske är valpen uppfödd på en valpfabrik i en alldeles för trång bur och tas från sin mamma alldeles för tidigt? Valpfabriker är total djurmisshandel. Den entusiastike valpköparen "tycker synd" om valpen och köper den oavsett. Valpar packas i banankartonger, däck och jag vet inte allt, ofta ihoptejpade och drogade så att smugglarna kan packa med så många valpar som möjligt för att säljas vidare här i Sverige för dyra pengar. Många valpar dör under transport  till Sverige. De bär ofta på sjukdomar, som kan innebära avlivning för valpen senare hos nya ägaren eller i värsta fall sprida dödliga sjukdomar i Sverige på både människor och djur. Hur ska man få folk att förstå att så länge man gynnar den här verksamheten av valpar/ djur så kommer den här djurmisshandeln att fortsätta. Det värsta jag vet är när man sedan  läser på media om någon snyfthistoria där någon troligen köpt en smuggelvalp "utan vetskap" om detta som man var tvungen att avliva pga att den var så sjuk. Det är verkligen helt otroligt att man kan missa alla information som finns i dag överallt och att man inte är mer intresserad av att läsa på tex SKK hemsida, eller Jordbruksverkets hemsida innan man köper hund/ valp/ djur. Man hjälper inte / eller räddar inte en individ för att man köper smuggelhundar, man ser till att det kommer fler sjuka, misshandlade indvider till Sverige. Verksamheten fortsätter för det finns en marknad här. Kontakta en SKK-godkänd uppfödare i tid, och man kan få vänta på sin valp, men det måste väl ändå vara 1000 ggr bättre än att gynna den här smuggelverksamheten. Att köpa hund ska inte vara ett impulsköp, utan vara noggrannt genomtänkt och då även val av ras, då många bara tänker "att de är så gulliga" och sen passar inte rasens egenskaper in i familjen eller ens liv senare. Jag blev själv kontaktad av en "valpköpare" (inte av mig), men som förmodligen köpt en smuggelvalp och 3 månader senare kom den människan på att den inte kunde ha valpen kvar och frågade då om jag hade möjlighet att ta den. Jag sa ALDRIG I LIVET - jag befattar mig INTE med sånt. Den kvinnan kunde inte kontakta "sin uppfödare" för hon visste inte var valpen var född. Hon hade mött någon mellanhand på en parkering och betalt och fått sin valp.. och inte hade den några papper heller. Den valpen var av rasen chow chow. 

Har nedan finns  kopierat texter och bild från Jordbruksverket och Dog News - Sveriges mest besökta hundblogg.

"Undvik smuggeldjur när du skaffar hund!
Det har blivit vanligt under senare år att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med falska eller inga papper från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa. Detta framgår förstås inte i annonsen eller när köpet görs upp. Hundarna smugglas in i landet under hemska förhållanden och de flesta hundar som upptäcks i tullen avlivas.
Risk att de för med sig smitta
Det är ofta små och dyra hundar som chihuahuor och bulldoggar som smugglas hit och de säljs ofta över internet. Hundarna vaccineras och avmaskas inte som de ska och därför är risken stor att de är smittade med rabies eller bandmask. De här sjukdomarna kan smitta vidare till människor och orsaka svåra besvär och lidande. Båda sjukdomarna är dödliga för människan om de inte upptäcks i tid.
 
Alltför många köpare är helt ovetande om att de har blivit lurade ända tills de besöker veterinären för första gången och blir tillfrågade om djurets bakgrund och köpehandlingar. Dessutom vet inte många att det är straffbart att köpa en insmugglad hund. Om du är osäker så be din veterinär hjälpa dig att kontrollera alla dokument innan du köper en hund.
Det här bör du tänka på
För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:
Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön och istället får hunden levererad på till exempel en parkeringsplats. Åk aldrig till en sådan plats bara för att titta, det är svårt att motstå små söta valpar.
Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
Köp inte bara med hjärtat!
Om du misstänker att allt inte står rätt till, om hunden verkar sjuk eller om hemmiljön är dålig ska du låta bli att genomföra köpet, även om du ömmar för hunden. Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa djursmugglingen är att inte köpa de smugglade djuren. "
"Texten är kopierad av Jordbruksverkets hemsida"
 

Valpfabriker....

Så här kan det se ut i en valpfabrik i Öst-Europa (fotot hämtat från FB)
En ung norsk kvinna kan ligga bakom en stor försäljning av smuggelhundar i Norge, man tror att hon har sålt över 1000 hundar som smugglats in i landet genom Sverige.
Mattilsynet i Norge tror att kvinnan kan ha sålt över 1000 valpar till godtrogna norrmän, valpar som huvudsakligen är producerade i valpfabriker i Öst-Europa.  I dessa länder går tikarna dräktiga tills de dör av belastningen, de kan föda upp till 10-12 kullar innan deras kropp inte orkar mer och de dör.

I Sverige får en tik föda högst 5 kullar under sin livstid, bär tiken två kullar tätt in på varandra så bör den vila minst 12 månader innan nästa valpning.
Smuggelvalpar förs in i landet med ihop tejpade ben och käkar, de ligger packade i små lådor och har ingen chans att röra på sig under den långa resan som kan ta upp till 10-12 timmar eller mer. Valparna kan också vara drogade under resan. Om de blir fast i tullen så avlivas de oskyldiga valparna omedelbart!
Det är viktigt att valpköpare inte understöder denna typ av verksamhet, KÖP INTE smuggelhundar. Var på din vakt, köp inte hundar genom att stämma träff med säljaren vid tex bensinstationer, affärscentrum, rastplatser eller liknande om inte hundarna är registrerade hos kennelklubben.
Smuggelhundar kan medföra livsfarliga sjukdomar till landet!
Denna text och bild är hämtad från Dog News - Sveriges mest besökta hundblogg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar