"Light"versionen om Tysons stamtavla...

Tyson 13½ månader gammal Tyson 13½ månader gammal

Att en stamtavla följer med valpen är en självklarhet i Sverige hos en seriös uppfödare. När man importerat en hund så har man kunnat få vänta max några veckor beroende på vilken land man köpt hunden i från. Jag köpte Tyson från Ukraina, från en "seriös" uppfödare som också har sålt ett flertal valpar med stamtavla runt om i världen och gjorde även reklam för FCI på sin hemsida så jag var inte orolig på något sätt men när Tyson kom i December var han 8½ månad gammal och med hans pass så fanns ett "puppycard" dvs ett bevis på att han var registrerad i Ukrainska kennelklubben den den 16 juni-2013, men ingen stamtavla. Tyson är född den 28/4-2013. Bra tänkte jag då tar det några veckor och sen kommer exportstamtavlan... men inte då... Jag kontaktade uppfödaren som säger att x-mannen har papperen och ska fixa detta - jag svarade att det var hennes ansvar som uppfödare att se till att detta blev fixat. Jag hade kontakt med x-mannen som lovade ett flertal ggr att gå till kennelklubben i Ukraina och göra klart detta men han gick aldrig till kennelklubben av olika anledningar- allt från att det var för halt på vägen osv och en hel hög med en massa andra lögner.
Jag visste att en syster till Tyson sålts till Estland och Eva-Maite(som nu har blivit en bland mina nära vänner pga detta) så jag kontaktade henne och frågade om hon hade fått stamtavlan... men inte då... Hon satt i precis samma "rävsax" som jag gjorde och uppfödaren och hennes x-man skrev bara att vi skulle få dem och det skulle ordna sig. När jag fick reda på att Eva-Maite hade samma problem som jag hade så skickade vi tillsammans ett flertal mail till Ukrainska kennelklubben som vi aldrig fick något svar på. Jag kontaktade en annan chowuppfödare i Ukraina som berättade för mig att stamtavlan ska följa med valpen vid leverans. Som valpköpare behöver man aldrig vänta på exportstamtavlan. Orsaken till att vi aldrig fick stamtavlan var att uppfödaren inte hade betalat exportstamtavlan för 60 Euro som den kostade, men av den andra chowuppfödaren fick vi ett telefonnummer till ordföranden i Ukrainska kennelklubben. Nu är det liksom inte bara att ringa och prata engelska då de knappt förstår varken vad man säger eller skriver så Eva-Maites svärmor Tiiu ringde och fick kontakt och förklarade läget. Hon pratar ryska och gjorde sig åtminstone förstådd. Detta var i slutet av januari.
Den andra uppfödaren jagade Tysons uppfödare och x-man. Ukrainska kennelklubben jagade uppfödaren och x-mannen men det spelade ingen roll för någon stamtavla kom aldrig. Veckorna gick och Tiiu ringde så gott som varje vecka till ordföranden och tjatade och sa redan tidigt att vi valpköpare betalade gärna stamtavlan bara vi fick den, men först var det att vi inte skulle behöva betala den för att uppfödaren varit så oseriös och att det drog skam över Ukrainas uppfödare som faktiskt sköter sig. Veckorna gick men ingen stamtavla kom trots löften om den. Så här har det hållit på ända sedan början av januari för oss. Hopp, förtvivlan, orolig, ledsen, arg... you name it - listan kan göras lång. Tyson växte upp utan stamtavla och pga det så har vi inte kunnat ställa ut honom eller annat. Han har utvecklats fint och är en mycket trevlig kille som är sund och fin. Han har varit "mitt hjärta" hela tiden och så fort man tittat på honom har man funderat hur det ska bli allting. Vi kan inte hur mycket vi än älskar en hund, ha denna kvar om han inte har en stamtavla och så klart håller sig inom ramarna av vad vi tycker är viktigt för avel då vi har en kennel och en uppfödning med 9 hundar. Veckor och månader gick, samma procedur varje vecka med ringande från Tiiu till Ukrainska kennelklubben, nya löften som inte hölls osv.
Tysons 1-årsdag närmade sig i slutet av april och självklart ville jag kunna röntga honom med stamtavla men det gick inte då den ännu inte kommit (trots löften) men jag bestämde mig för att röntga honom ändå och ta beslut om vad som skulle hända med honom efter röntgen. Det kändes inte kul och här höll jag på att ge upp allt. Tysons röntgades den 30/4-2013... och det såg ju alldeles för bra ut både på armbågar och höfter så här fick jag ny energi att bråka vidare om den här stamtavlan och skam den som ger sig och vilket jäkla ringande och härjande det varit...
Till slut gick Ukrainska kennelklubben med på att vi skulle få betala för exportstamtavlan själva(60 Euro) och självklart gjorde vi detta direkt (innan det blev något nytt som skulle göras eller inte). Detta blev bestämt i slutet av maj, stamtavlorna skrevs ut i slutet av maj och skickades först som kopia via mail till oss och den 10 juni hade Tysons stamtavla äntligen kommit till oss i Sverige. Dagen efter fick Eva-Maite stamtavlan till Tysons syster. Jag gick direkt upp till postkontoret och skickade den med rekommenderat till SKK. Jag skulle aldrig vågat skickat den med vanlig post för kommer den bort nu så får vi nog aldrig se en stamtavla på Tyson igen. Så nu ligger Tyson under registrering hos Svenska kennelklubben så i dagarna är han äntligen efter mycket kämpande en svensk medborgare. Röntgen kommer att göras igen om några månader med alla papper på plats.
Så nu andas vi ut men har vi gett oss med detta härdiga kämpande varje vecka så hade vi förmodligen aldrig fått stamtavlorna. Känns så skönt att fått ordning på allt. Jag hoppas verkligen inte att någon råkar ut för detta men ni ska aldrig vara säkra eller lita på någon trots fin reklam om FCI och annat. Nu har jag tur som har ganska bra koll på vad som händer och känner många människor i andra länder.. men om det varit det "vanliga valpköparen" så kanske man aldrig lyckats med att vinna en sån här sak. Se upp med vad ni köper er valp. Jag hade aldrig i mitt liv kunnat trott att denna uppfödare försökte lura mig men det gjorde hon trots att vi haft kontakt i flera år pga att vi har ägt hundar som varit köpta på samma kennel nere i Europa. Jag träffade denna uppfödare på Facebook och där vimlar det verkligen med massor av försäljning av chowchow och chowchowvalpar från alla möjliga länder - både bra och dåligt så klart. Uppfödarens miss(om denna nu skulle lura mig på stamtavlan) om man ska säga så var att skicka med "puppycardet" till mig för det var mitt bevis på att Tyson var registrerad och fanns, hade inte detta följt med så hade jag aldrig kunnat bevisa något heller.
Nu var det tur att det fanns en kennelklubb som ställde sig på vår sida. Plan 2 om inte detta ordnat sig var att vi skulle åka till Ukraina själva och se till att få stamtavlorna. Plan 3 var att kontakta FCI och be om hjälp. Som jag skrev till uppfödaren när stamtavlan väl kom "Äntligen har stamtavlan kommit med hjälp av Urainska kennelklubben och andra människor. Nu kan du fortsätta att göra det du gjort i 7 månader dvs inte bry dig. Jag är oerhört tacksam över att jag har en frisk och fin chowchowhane med nu en identitet som vi nu kan fortsätta livet med vad det nu blir"..... Tyson fick inte ens uppfödarens kennelnamn vid sitt namn i stamtavlan och det är jag innerligt glad över för jag vill inte på något sätt göra reklam för denna. Jag är otroligt besviken och ledsen på uppfödaren.
Uppfödaren har aldrig kommenterat eller gillat bilder på Tyson på FB eller det jag har skrivit. Det borde ligga i uppfödarens intresse att veta hur det går för honom i Sveirge... men nej...
Tyson hade flera syskon men jag vet bara om två av dem. De försvann, var?.. står nog bara skrivit stjärnorna. Jag och Eva-Maite i Estland kämpade som bara den "sida vid sida". När en av oss tappade hoppet så peppade vi varandra. Kändes väldigt skönt att slippa vara alldeles själv i kampen om stamtavlan.
Nu har Tyson framtiden framför sig och vi går vidare och njuter av att slippa bry oss i denna skitiga historia mer... och nu förstår alla varför han inte blivit registerad tidigare.... en stor sten har släppt från mina axlar kan jag lova... Ibland är det mycket bra att vara envis som ett troll...

Tyson 13½ månad är glad över att ha fått sin stamtavla.
Tyson 13½ månad gammal

Imperative Smooth aka Tyson är en väldigt trevlig, klok, vaken och lättlärd hund. Om jag senare har tid så skulle jag mycket väl kunna ge mig i kast med någon form av lydnad eller annan aktivitet för han är duktig vår lilla Ukrainare som äntligen fått en identitet. Kollade faktiskt precis hundata och nu så har han sitt svenska regnummer: SE35290/2014 =). Vad glad jag blir! Den som väntar på något gott väntar alltid för länge....

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar