Mina funderingar om matadoravel på hanhund...

Commitment's Elizabeth Arden aka Disa Commitment's Elizabeth Arden aka Disa

... och dessa är inte de enda - Lovar!
Men nu tänkte jag skriva lite om en kommentar som jag själv har sagt många gånger och som jag hör från andra många gånger.... och det är det här med hanhundsanvändning i vår ras...
"Den där hanen vill-/tänker inte jag använda på min tik för han har redan så många valpar efter sig"...
Vad innebär denna kommentar egentligen? Jo, man ska inte matadoravla/överanvända en hanhund och det vet nog de flesta i dag med info från tex hunddata och allt vad man kan få information om via datorn, andra uppfödare, hundägare, Facebook mm så är det sällan man i en liten ras inte vet det mesta när det gäller chowchow... Men när jag har tänkt på den här kommentaren så har jag till slut ställt mig frågan... Vad har det för betydelse om man använder den här hanen med många registrerade valpar efter sig när valparna i vuxen ålder inte kommer att användas i avel? De kommer inte att finnas i en enda stamtavla.... och hur många lever av dessa valpar i egentligen? Är det en matadorhane?
Det är inte säkert att alla ägare av en hund som har stamtavla skickar in uppgifter till SKK(när man pratar om Sverige) om hunden/valpen ens lever eller är död. Att jag tänker på detta är för att jag använde en hane i avel som enligt våra rasrekommendationer låg på gränsen till matadoravel. Han fick 7 valpar med den tiken - de valparna är fortfarande inte vuxna men 3 stycken av dessa är tyvärr redan döda och 1 finns i annat land så i Sverige finns det hittills ur denna kull bara 3 stycken kvar...
Ibland blir det så mycket konstigt så jag vet inte hur man ska tänka... Den hanhunden jag tänkte på här har lämnat otroligt fina valpar så jag anser att han absolut ska fortsätta att gå i avel. Det är som sagt inte lätt att hitta friska hanar med rätt röntgenresultat på papperet till avel i dag pga alla rekommendationer man vill försöka ta hänsyn till...

Bilden är på Disa - Commitment's Elizabeth Arden, en dotter till Donna och Hellboy och helsyster till vår Ella.... och har inget med matador avel att göra....

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar