Carlenes valpar är födda...

De stolta föräldrarna. Far: Commitment's Only The Brave och mor: Beleza's ChowChow Smooth Emilia De stolta föräldrarna. Far: Commitment's Only The Brave och mor: Beleza's ChowChow Smooth Emilia

Mycket ska man vara med om innan man blir klok på någonting. Carlenes valpar föddes ungefär 1-1½ vecka för tidigt mot beräknat datum, att de inte går exakt 9 veckor från första parningen har jag vetat men att det inte ens går 8 veckor från första parningen var något nytt för mig men nu har jag varit med om det också. I torsdags den 30/1 när jag kommer hem några timmar tidigare från jobbet så tyckte jag att Carlene var underlig. Jag tog tempen på henne och den visade 38 grader. Då kom nästa fråga - har den varit så låg som den ska innan valpning och gått upp eller är den kanske på väg ner. Jag hade verkligen ingen koll. Jag trodde först att hon var dålig i magen och mådde illa så jag släppte ut henne och stod och tittade på henne då hon kissade flera gånger och kissade länge. Hon följde med mig in och gick raka spåret in i en annan hundbädd vi har och börjar bädda och jag förstod att jag hade en "valpsjuk" tik. Fostervatten börjar rinna ur henne. Jag börjar bläddra i mina valpböcker och läser att "valpar som föds före 56 dygnet är inte livsdugliga". Jag ringer min veterinär som lugnar mig med att det är inte alls säkert att de inte är livsdugliga och naturen har sin gång, man kan inte stoppa sånt här. Av någon anledning började det tidigare och det kan bero på tex många valpar eller kanske döda valpar. Jag har en jätte snäll veterinär som egentligen inte har jour men hade jour för min skull i fall att jag skulle behöva göra kejsarsnitt eller att det skulle bli andra komplikationer. I alla fall så var absolut ingenting förberett som det brukar vara. Jag brukar aldrig ha något klart innan det har gått 8 veckor av dräktigheten och det skulle vara på söndag den 2/2. Valplådan är det enda jag brukar göra klart flera veckor innan så det var bara valplådan som stod på plats men sen ska det vara handdukar, handsprit, våg och allt som är. Jag kastade av mig arbetskläderna och då kommer första krystvärken......

Bilden visar en valp som är på väg att födas i sin fosterblåsa. Men fy tänker säkert någon men detta är det naturligaste i världen. =)

Jag kollar klockan i fall att vi måste till veterinären men det tog inte lång tid så föddes den den första av valparna - en röd hane.. Nästan direkt efter, inte många minuter i mellan så föds en röd tik....

En av de röda tikarna alldeles nyfödd och ligger kvar i fosterblåsan.

... och inte långt därefter så föds den första svarta hanen och efter det så kommer en röd tik igen.. Fyra valpar fullkomligt "pluppade" ut i rasande fart. Fina, stora och hur livsdugliga som helst. Jag hade inte vågen framme och har i ärlighetens namn inte ens vägt dom i skrivande stund men skulle jag ge mig på en uppskattning så vägde valparna runt 350 gram styck vid födseln.

5 små "Kalle" barn 1 dygn gamla.

Carlene som är en förstföderska tog hand om sina valpar som om hon aldrig hade gjort annat. Hon bet av navelsträngen på exakt rätt ställe utan att slita i all iver. Tänk att djur vet exakt hur de ska hantera situationen.. men tanke på att människor till och med måste gå och lära sig andas rätt inför en förlossning. Jag är lika imponerad varenda gång jag får vara med om sånt här. Fantastiskt.

5 små "Kalle" barn 1 dygn gamla.

Värkarna börjar igen och det föds en röd tik. Det är henne som jag tagit bilden på när hon föds. Jag förberedde kameran när det var lugnt en liten stund.... och strax efter henne så föddes ytterligare en svart hanvalp men han var tyvärr död och hade nog förmodligen varit det en stund innan han föddes. Troligen så var det därför födseln startade så oväntat men allt går fantastiskt bra och de äter och blir rundare för var timme som går. Så totalt var det 6 valpar från början och det är riktigt stor kull med tanke på att Carlene är inte den största tiken och hon är också väldigt kort i kroppen så hon var rejält stor nu på slutet.

1 dygn gamla

Jag har fått några valpar nu under åren och det är faktiskt den första dödfödda som någonsin föds på min kennel, även fast man vet att det kan hända och att han var säkerligen inte livsduglig, kanske sjuk eller defekt.... Naturen har sin gång och den är hård men hur som helst så är det fruktansvärt
ledsamt och tragiskt.
Man funderar varför någon ska dö innan man ens börjar leva..

2 av "Kalle" barnen 1 dygn gamla

Så min oro för hur det skulle gå med Carlene och valpningen var helt obefogad. 6 valpar föddes i en rasande fart - på mindre än två timmar... och dessutom på dagtid! Jag brukar alltid få sitta uppe hela nätterna när det är valpdags men denna gång fick jag vara med på en eftermiddag.. Det tackar vi för.
Nu hoppas vi att valparna fortsätter att växa, äta och må bra. Första veckorna kan vara lite kritiska så vi håller tummarna hårt för att allt kommer att gå bra. De röda valparna kommer att få en fantastiskt fin röd färg. De är så mörka redan nu. Det kommer att bli så spännande med denna kull och Carlene är en lugn och snäll mor åt de små "kråkbarnen" som jag säger.... Mer info kommer varje vecka...

Carlene och sina 5 små valpar

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar