Plötsligt blev Corina jätte sjuk...

I söndagskväll så reagerade jag på när jag släppte in hundarna att Corina hängde med svansen, men tänkte inte så mycket mer på det egentligen då hon hade ätit och varit som vanligt på kvällen. Måndag morgon åker jag till jobbet. Vid klockan 10 på förmiddagen så ser jag att min sambo har ringt mig 5 gånger, redan där förstod jag att det var något men det kunde lika gärna varit något med hantverkare genom att vi håller på att renovera vårt badrum. Min sambo säger att jag måste komma hem på en gång för Corina är jätte sjuk. Då låg hon bara ner med 42 graders feber och hade självklart inte ätit en gnutta av sin hundmat. Corina äter alltid annars, när hon inte äter så är det verklgen något som är fel. När en hund har så hög feber så kan den till och med falla in i medvetslöshet och organ i kroppen kan börja ta stryk. Jag åkte hem direkt och lastade in Corina i bilen med hjälp av Macke. Min dotter följde mig till veterinären så jag slapp åka själv.
Hos veterinären röntgades mage och livmoder i fall att det skulle vara något som var fel där eller att en livmoderinflammation var på gång, men inga fel syntes vid röntgen. Blodprov togs och där visade det sig att värderna på levern var allt annat än bra. På ett test där en frisk hund ska ha 100, hade Corina 1200 och på det andra testet så ska en frisk hund ha under 200 och Corina hade 1000. Tempen var då 41,7, men är alldeles för högt och Corina var verkligen så tagen av febern så hon reagerade knappt på varken stick i frambenet där blodprov togs och där de senare också gav henne dropp. Corina fick också en pencillinspruta på plats och antibiotika utskrivet tillsammans med vitaminer och tabletter för levern. Veterinären ville lägga in henne på djursjukhuset men jag vägrade då jag ville ha koll själv. Att jag inte ville lägga in henne beror inte på att hon är en stressad hund på något vis utan att jag tror på att de frisknar till fortare i sin egen miljö. Så jag tog hem henne igen och bäddade in henne i blöta, kalla handdukar och sedan har jag fått gett henne vätska med doseringsspruta då hon knappt orkat stå upp eller ens orkat lyft sitt eget huvud. Det har varit total kontroll på henne dygnet runt och tempen har kollats med jämna mellanrum hela tiden och inte gick den ner fort heller utan man har fått låtit henne legat ute i kylan på verandan och innan man tagit in henne på kvällen duschat henne i iskallt vatten och bäddat om henne i kalla, blöta handdukar men "trägen vinner" sägs det och nu 3 dagar senare så är tempen 39,3 - en klar förbättring men fortfarande inte perfekt så vi kämpar på. Nu ger jag henne majsvälling tillsammans med vitaminer i doseringsspruta och medicin på det och hon är fortfarande väldigt tagen men ändå en klar förbättring då hon nu åtminstone lyfter på huvudet själv. Jag hoppas snart kunna få i henne lite "riktig" mat så hon får tillbaka orken fortare att bli frisk. Vi kommer att få göra ett återbesök om ca. 2 veckor då allt ska kollas en gång till hos veterinären.
Hur kan det bli så här? - En bra fråga, men det visar också att den friskaste hunden också kan bli sjuk just för att det är en levande individ, precis som vi människor. Nu är inte detta något ärftligt eller annan konstig sjukdom eller defekt. Veterinären nämnde fästingbett... Så vem vet om det är de där äckeldjuren som bitit henne så hon blev sjuk. Corina har inte ätit något konstigt och förresten så skulle hon aldrig äta något konstigt. När hon var valp möjligen men inte i dag när hon är 6 år- vuxen och klok. Så på veterinärens order så får hon vetrimoxin, Donamarin, vitaminer och jag köpte även ett specialfoder just för hundar med leverproblem även fast det inte var ett måste men allt för att ge de bästa förutsättningar att hon blir helt frisk och återställd. Hon kommer inte att ha problem med detta efter det här enligt veterinären. Det kan hända alla hundar oavsett ras.Nu hoppas vi att febern är helt borta inom de närmaste dagarna och att återbesöket friskförklarar henne om 2 veckor. Det är verkligen jobbigt när "vännerna" blir sjuka och de kan inte berätta för en vad som är fel. Det gäller verkligen att ha sån koll på sin hund att man ser när något är fel. Tur att jag har snälla och förstående arbetskamrater nu när jag har varit hemma med VAH (Vård av hund) i några dagar... Jag menar det finns ju VAB- vård av barn... Enda skillnaden är att jag förlorar inkomst men vad gör det när det viktigaste är att Corina överlever och blir frisk.... Uppdatering följer efter återbesöket om 2 veckor...

En sjuk Corina med blöta, kalla handdukar på sig
Det är inte lätt när de är så sjuk så att de inte ens orkar lyfta på huvudet för att se vem som pratar med dem
Vitaminer och mediciner ska få henne att bli frisk
Specialmat för de som har en "sjuk" lever.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar