Överklagan röntgenresultat...

Carlene Carlene

Äntligen har vi fått ett slut på 5 månaders långdragen process. Jag skrev tidigare (nov-2012) om att jag hade låtit röntga Carlene - Beleza's Chowchow Smooth Emilia. Resultatet var HD:A och ED: 3-0. I normala fall så reagerar man inte när svaret kommer från Svenska kennelklubben. Det är för att man själv inte har kunskapen att läsa av röntgenbilder och när det gäller armbågar så har även röntgenveterinärer svårt att se de exakta graden. De brukar kunna se om det är pålagringar eller inte men oftast inte mer än så, men i mitt fall så sa veterinären som röntgade Carlene att "Vilka fina armbågar hon har" - till saken hör att den veterinären är ingen nybörjare på röntgen utan har röntgat hundar i många, många år och denna har haft rätt på de flesta av mina chowar som finns på vår kennel.

När resultatet kom några dagar senare från SKK så hade Carlene blivit dömd för att ha en kraftig(ED:3) pålagring på sin vänstra armbåge och inga pålagringar(ED:0) alls på det högra armbågen.

När certifikatet från SKK's avläsning kom hem i brevlådan så fanns ingen ytterligare information på certifikatet och jag tyckte det var så underligt hur det kunde bli ett sånt dåligt resultat med tanke på vad röntgenveterinären hade sagt. Krasst sett så skulle jag fått tagit ett beslut om att placera om henne eller i värsta fall låtit avliva henne. Nu skulle jag inte ha gjort det men till saken hör att många uppfödare får ta tuffa beslut hela tiden om sånt här. Har man som jag en kennel så kan man inte ha "fulla huset" i defekta hundar och man kan heller inte samla på sig hur mycket hundar som helst i hopp och tro om att dessa ska klara avelskraven enligt vårt RAS(rasspecifika avelsrekommendationer). För en vanlig hundägare så gör inte ett röntgenresultat så mycket i det stora hela så länge hunden inte har ont så klart men för en uppfödare som mig så var Carlenes röntgenresultat en total katastrof och Carlene är ingen hund som har ont, eller inte kan gå, eller är stel eller annat. Hon flyger fram som ett rådjur i vilken terräng som helst. Vi går och motionerar mycket med alla våra hundar och ingen är halt eller stel eller annat oavsett vad det står på deras röntgencertifikat. Alla våra hundar är inte perfekta med de kanske bästa röntgenresultatet på papperet men de är friska och glada i livet. Mina hundar är mitt liv och jag älskar dom över allt annat. - Så att ingen tror att jag inte skulle göra det eller misstolkar raderna högre upp om omplacering och avlivning.

I november 2012 så pratade jag med den avläsande veterinären på SKK som berättade för mig att Carlene hade en tilväxtrubbning i sin vänstra armbåge och när de har en sådan så dömer man automatiskt ED:3(kraftigt) oavsett om det finns pålagringar eller inte. Jag frågade om Carlene hade några pålagringar och den avläsande veterinären svarade att hon hade ca.3 mm där tillväxtrubbningen var. Jag svarade att i mina öron låter det som att du skulle ha dömt henne till ED:2(måttligt). (Måttliga pålagringar har ett spann på mellan 2-5 mm.) Den avläsande veterinären berättade då att de dömer det sämsta tänkbara om det är en tillväxtrubbning. Då vill jag överklaga direkt sa jag och så blev det. Jag gjorde en skrivelse om vad jag ville överklaga till SKK - betalade in 700 kronor och veckorna gick.

Att det skulle ta tid förstod jag genom att Carlenes röntgenbild blivit skickad till tre olika länder - Finland, Danmark och Norge. Det är det som är Nordiska röntgenpanelen - Svenska kennelklubben är helt utanför bedömmningen då,  men att det skulle ta sådan tid som det tog. I fem månader tittade jag nästan varje dag på hunddata för att se om hennes resultat hade ändrats. Jag har känt en fruktansvärd press och oro men på skärtorsdagen så satt det äntligen där och jag säger bara YIPPIEKAJEJ!!! 

Resultatet blev bättre så i stället för att ha 3-0 på armbågarna så blev det 2-1. Höfterna på Carlene är HD:A. Nu vet jag att många inte kan förstå att man är glad över ED:2 men det är jag - så glad så jag till och med grät när jag såg resultatet. Röntgenresultatet förändrar inte den underbara och friska hund som Carlene är men det förändrade mycket för mig då man säkerligen inte hade varit på +sidan om jag parat en hund med ED:3 på papperet.

När man överklagar till Nordiska röntgenpanelen så kan man aldrig sedan även fast man skulle vilja - röntga om sin hund eller överklaga resultatet. Då är det "spikat" för all framtid. Nu betalas även mina 700 kronor tillbaka genom att resultatet blev bättre mot vad SKK läste av först.

Efter allt detta så är jag självklart så glad och lättad. Nu kan jag låta para henne utan att "få huvudet halshugget" och hoppas att det kommer att födas många söta, fina Carlene valpar till hösten. 

Hur kunde resultatet bli så annorlunda- från att ha 3-0 så blir det 2-1 på armbågarna? Inte en siffra rätt någonstans. Det kan man fundera på. Det ska vara samma avläsningssystem i alla nordiska länder men tydligt är att olika veterinärer ser olika saker. Vad jag själv tror och tycker behåller jag för mig själv men jag kommer i alla fall inte att låta röntgenresultat styra min uppfödning något mer. Jag är innerligt trött på att hela tiden "kasta bort" till synes friska hundar som springer som rådjur genom skogen eller att jag inte ska kunna göra de kombinationer jag tror på. Att hela tiden placera om  friska hundar men med fel röntgenresultat för att skaffa in något nytt och börja om och börja om igen och sen klarar inte dessa heller avelsrekommendationerna som vi har (RAS).

Vad säger att det blir bättre... oavsett röntgenresultat...

I min kennel skulle jag aldrig låta para en hund som är sjuk,halt eller har ont någonstans och det är oavsett vad röntgenresultatet är. Aldrig!

Jag är så glad att denna historia fick ett lyckligt slut för min älskade Carlene och för min kennel. Carlene är en väldigt speciell tik för mig och min kennel och jag hoppas att det kommer att födas fina, friska avkommor efter henne som kan tillföra Sverige mycket bra i framtiden.

Skam den som ger sig....


Carlene kommer att paras med vår blå korthårshane Dylan till hösten....

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar