Corina har fått valpar den 25/10-2011!

Denna bild är tagen på Corina ca 8 timmar innan den första valpen föddes som var en svart tik. Corina var så tjock så det är nog en befrielse att de äntligen kom ut. Hon kunde inte ens klia sig under hakan själv eller tvätta sig så vi har fått hjälpa henne med det praktiska. När de är så här tjocka så blir man alltid lite orolig. Man funderar för det första om allt kommer att gå bra, hur många valpar kan det vara eller är det bara mycket vatten i magen, men Corina är en järnlady och en väldigt duktig tik på alla vis. Så hon fixade det helt utan assistans från oss.

Valplådan var bäddad med hela och rena påslakan och med erfarenhet från de andra gångerna det blivit valpar så bäddade jag inte i något mer för som ni ser så bäddas det och rivs sönder ganska mycket under värkarbetet och det måste ändå bäddas rent och torrt igen när allt är klart.

När jag bäddade i valplådan var allt slätt och fint och satt fast under lådkanterna och när Corina bäddat såg det ut som om vi lagt matt-trasor i valplådan.

Första valpen föddes ungefär klockan 3 på natten den 25/10 och det var en svart tik och sen föddes de andra med ungefär 45 minuters mellanrum och när 5 hade kommit så blev hon lugn och jag trodde att det var klart där. Jag lade mig för att vila och slumrade till en stund, hade varit vaken från och till natten innan för hon var så orolig och hade inte sovit någonting innan första valpen föddes men när jag vaknade hade hon fött en till svart valp utan ett pip och sen var det lugnt igen och jag tänkte att nu är det klart. Det gick några timmar och Corina verkade lugn och ville gå ut och kissa - trodde jag. Så jag släppte ut henne ur sovrummet och skyndade mig att bädda torrt och fint åt de 6 valpar som hade föds. Då hör jag hur hon föder en till ute i köket och jag skyndar mig ut för att se att allt har gått bra men då hade hon på direkten tagit upp den lilla valpen i munnen och gick in och lade den tillsammans med de andra i valplådan. Det är fantastiskt vilken instinkt djuren har. Man blir imponerad varenda gång. De vet precis hur allt ska vara.

Så det blev 7 valpar - 3 svarta hanar, 1 röd hane, 2 svarta tikar och 1 röd tik.

Den röda tiken vägde ca. 300 gram och resten vägde ca. 400 gram och med tanke på att det var en stor kull valpar så är vikten på varje valp jätte bra. Just nu vet jag inte vad valparna har för hårlag men alla verkar hittills må bra och de äter och sover. Corina vill knappt gå ut och kissa utan hon ligger med dem hela tiden och de är nöjda och belåtna. Corina är en riktigt duktig tik som tar väl hand om sina barn och det såg vi förra året också. I början är det alltid lite kritiskt med små valpar men jag hoppas att de alla fortsätter att må bra och växer.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar